Önskar er ett gott nytt år. | Lina Sjöberg
linasjoberg

Lina Sjöberg

Annons

Önskar er ett gott nytt år.

Nyårsafton är här. Snart ett nytt år. Känns som en fräsch start. Det behövs. För det här året har varit sjukt omtumlande. Sjukt jobbigt varvat med glädje däremellan. Det är så mycket som sats på prov och som man inte förstår. Mycket jag varken kan eller vill dela med mig utav. Inte än iallafall. 

Hur har denna dag varit hittills ? 

Vaknade sent. Hade typ ett ton tjock envis is på rutan. Tog typ 15 minuter innan det var borta. Körde igång morgonens mjölkning tillsammans med pappa. Ett par gäng in i mjölkningen så valde 101 att kalva. Ett par klövar ute och ingenting mer hände. Valde att sätta kedjor runt klövarna och börja försiktigt dra ut kalven. Visade sig att den lilla kom bakvägen. En brun herre kom till världen , frisk och på hugget att ta sig upp på benen. 

Det är en liten rolig historia med 101 Tärna faktiskt. O början råkade jag chabbla ihop ett par doser. Skulle seminera 313 , hennes mamma, med en srb tjur. Trodde jag seminerat henne med det. I samma veva skulle jag seminera med tjuren Vh Biskark , Holstein , på en annan ko. Tror ni jag blev chockad 9 månader senare när det kom ut en svartvit kalv ur 313?

Så ja, ett misstag blev till en svartvit korsning mellan Holstein och srb.

Aja det var inte det jag egentligen skulle berätta men fick upp det i skallen så var tvungen att printa ner det åt er.

Insett att 353 som kalvade för någon dag sedan är otroligt mer trög att mjölka än vad jag trodde. 20 minuter stod hon med organet på imorse. Hon får åka på slakt nästa gång. Hon mjölkar bra, men tar för lång tid för att allting ska flyta. Det stoppar liksom upp allting. De ska vara så effektivt som möjligt.

Allting flöt på bra tills vi insåg att en dam låg under bågarna i liggbåsen. Kunde inte riktigt ta sig upp när vi drog tillbaka henne. Kan vara en fläkskada eller en nerv skada för verkar som om hon fått ett sår på ryggen efter att ha krupit under. Kan tex. Vara en ko som har högre rang som stångar under henne. Ibland kan dom vara riktigt dumma på varandra.

Hon har fått smärtstillande så får vi se emot kvällen hur allting verkar.

Är hemma just nu och bara tar de lugnt. Myser. Plockar lite. Bara avvaktar och ser var allting tar vägen.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linasjoberg

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats